8.1.12

Eclairs

Ze zijn gelukt! Allee zo zien ze er toch - min of meer - uit. Ik heb ze nog niet geproefd dus opletten met dat vel en die beer.

Het was mij toch wat hoor, met die eclairs. Eerste poging voor het soezendeeg: hoera dacht ik, dat loopt hier als de gesmeerde bliksem. Tot die dingen in de oven gingen. 
Hmpf. Te klein, niets te "neemt nog anderhalve keer toe in volume". Maar goed, naïef als ik wou zijn, hoopte ik dat de toestand van het deeg met de baktijd nog zou verbeteren.

Ondertussen was ik al naarstig bezig met de banketbakkersroom waarvan mijn moeder gisteren nog zei "maar kind, ge gaat dat toch niet zelf maken". Jawel dus, en ik moet zeggen dat dat al bij al zelfs een eitje was. In vergelijking met die dekselse soezerij al helemaal.

Ondertussen in de oven. Een kleine ramp. Ik bedoel, eclairs zijn eclairs en toch geen miezerige hoopjes deeg nietwaar. Poging één voor het soezendeeg is dus in de soep gedraaid, maar ik dacht bij mezelf: gatsie jongens, nu gaan we hier niet de perfecte banketbakkersroom maken om dan te moeten opgeven door een stomme soes. Ik dus naar het begin van het recept om de zooi opnieuw te beginnen. Want we reizen om te leren en ik had nog ingrediënten genoeg voor een poging twee. Een poging die gelukkig gelukt is en dat zag er ongeveer zo uit:
Ha ja, en misschien ook handig: het recept
Komt van deze site, maar heb ik hier en daar wat dingen aangepast (zie groene opmerkingen).

Eclairs

Ingrediënten

Soezendeeg
voor 12 à 15 éclairs
125 g melk
125 g water
5 g suiker
120 g boter
140 g bloem
5 eieren
snuifje zout

Banketbakkersroom
750 ml melk
7 eierdooiers
75 g suiker
60 g maïzena
1 vanillestok

Chocoladeglazuur
200 g poedersuiker
30 g cacaopoeder
1 cl kokend water 
 > ik heb er nog wat melk bij gekapt en cacaopoeder vervangen door een reep zwarte chocolade

Bereiding

Soezenbeslag
Neem een hoge kookpan en breng hierin de melk, water, suiker, boter en zout samen aan de kook.
Meng van het vuur weg de bloem er ineens onder. Zet de pan opnieuw op het vuur en roer de deegbal droog tot die niet meer aan de pan kleeft.
Voeg daarna één voor één de eieren bij en roer deze telkens onder de massa. Zorg ervoor dat het deeg niet te slap wordt. De ideale vastheid is wanneer je deeg langzaam van de lepel glijdt. Daarom is het mogelijk dat je niet alle eieren hoeft toe te voegen. Beter een half eitje te weinig dan ééntje te veel. 
 > ik heb geleerd uit mijn eerste mislukking en de tweede - geslaagde - keer slechts drie eieren gebruikt
 
Teken op een vel bakpapier 2 horizontale lijnen op 12 cm van elkaar. Leg hierover een tweede vel bakpapier. Neem een spuitzak met een effen spuitmondje (diameter 10 mm) en vul met soezenbeslag. Nu kan je mooi tussen de lijnen de ideale lengte van de éclairs spuiten. Zorg dat de éclairs voldoende tussenruimte hebben (6 à 8 cm).
 > gebruik maar een ferme laag van het soezenspul of je krijgt mini-eclairtjes - echt, je wil ze niet zien.
 
Bestrijk de bovenkant van de éclairs met losgeklopt ei en scheutje melk.
Bak de éclairs 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C. Draai daarna de temperatuur lager naar 190°C en laat nog 10 minuten bakken.
Haal de soezen uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
TIP:
Het droogroeren van de deegbal is zeer belangrijk. Bij slecht of te weinig droogroeren – of té veel eieren- zal je algauw platte producten krijgen.
Voeg nooit bloem toe aan een te vloeibaar deeg. De bloem werd niet meegekookt en zal niet worden opgenomen. Het enige wat je kan doen is een nieuw deegje maken en dit mengen met het té vloeibare deeg. 

Banketbakkersroom
Splijt een vanillestokje en schraap het merg er uit. Voeg dit toe aan de melk.
Breng de melk aan de kook.
Meng intussen de eidooiers, suiker en maïzena en roer met een garde tot een massa zonder klonters.
Giet op deze massa wat kokende melk en roer goed. Giet het geheel daarna weer bij de melk en breng de pudding weer aan de kook (laat even ploffen).
Stort de warme pudding meteen in een ander recipiënt en plaats dit in een kom met ijswater. Roer zodat er zich geen vel kan vormen en de banketbakkersroom meteen ook snel kan afkoelen. 

Bereiding chocoladeglazuur
Meng poedersuiker met cacaopoeder. Giet hierop het kokende water en roer tot een gladde massa zonder klonters. 
 > hier heb ik het even anders aangepakt: ik heb een reep chocolade au bain marie laten smelten, daar een geutje melk bij gegooid, vervolgens die 140 gram poedersuiker eronder gemengd. nog beetje water for the bling bling en klaar was kees :)

 
Afwerking
Snij de hoedjes van de éclairs en dompel deze in de chocoladeglazuur.  > of drapeer het goedje erop met een koffielepel, werkt ook en is handiger dan met die hoedjes te zitten smossen
Zorg ervoor dat het glazuur op lichaamstemperatuur is. Laat het glazuur opstijven.
Vul intussen een spuitzak met de afgekoelde banketbakkersroom en spuit een royale hoeveelheid in de éclairs.
Plaats de hoedjes opnieuw op de éclairs en zet ze in papiertjes 
> of op een schaal, werkt ook.
Bewaar de éclairs op een koele plaats.


Et voila, dan krijg je met wat geluk dit resultaat:

1 opmerking:

  1. En smullen dat we gedaan hebben!
    Jongens jongens, heerlijk, lekker om alle vingers te gelijk van af te likken. No joke!

    Ik kijk al uit naar de volgende uitdaging!
    Mie laajkie dit concept!

    Degene met het Izzie snukske

    BeantwoordenVerwijderen